Vesak
Door: annelies
Blijf op de hoogte en volg Annelies
16 Mei 2011 | Sri Lanka, Colombo
Dit jaar is het een speciale Vesak, want het is het jaar 2600 in de Boeddhistische jaartelling. Vesak betekent de geboorte en verlichting van Boeddha.
Uiteraard ook geen vers vlees verkoop en geen alcohol.
Overal worden grote pandols gebouwd (zie foto’s). Een pandol beschrijft een deel van het leven van Boeddha in tekeningen en een gemiddeld pandol wordt versierd met ca 60.000 lampjes. Ieder jaar wordt de pandol helemaal opnieuw gemaakt. De kosten worden doorgaans gedragen door de winkeliers enz.
Ook in ons dorp op de bushalte staat een hele grote pandol. Verder hangen er overal vlaggen, het is een ontzettend vrolijk gezicht.
Alle huizen worden versierd met lampionnen en kerstlichtjes. In Colombo staan hele grote lampionnen, werkelijk kunstwerkjes. Waarschijnlijk gaan we wel een avond kijken en ook daar zal ik dan foto’s van maken.
Verder worden er op het moment overal dansala’s opgebouwd. Plaatsen waar het arme deel van de bevolking gedurende een aantal dagen gratis kan eten. Ook de jongens van de driewieler standplaats hier vlakbij zijn een dansala aan het opbouwen. Ze halen dan geld op bij hun klanten om het eten te bekostigen.
Dit jaar heb ik voor het eerst mijn lampionnen zelf gemaakt. Je koopt dan het frame van bamboostokjes en beplakt dat met tissue papier.Uiteraard kun je het frame ook zelf maken, maar dat is me te ingewikkeld.Onze hele laan ziet er ook heel vrolijk uit, iedereen heeft de boeddhistische vlag hangen en een aantal mensen, waaronder wij, hebben de kerstlichtjes al opgehangen. Woensdagavond zet iedereen dan op zijn tuinomheining kleine potjes met een lontje en olie erin, dat is een heel romantisch gezicht……tenminste als het niet te hard waait of regent.
16 Mei 2011 - 16:57
Lenie:
Volgens mij hebben jullie vaker wat te vieren dan wij in Nderland. Je heb hier natuurlijk de kerkelijke feestdagen maar daarbuiten vieren we uitbundig koninginnendag en dat is het volgens mij wel een beetje. Of we moeten ooit nog eens kampioen worden met ons Nederlands elftal dan gaat we natuurlijk helemaal los.
Ben benieuwd naar de foto's uit Colombo!
Groetjes Lenie -
18 Mei 2011 - 16:49
Luigi & Cindy:
Haha, ik moest wel een beetje lachen om de eerste foto: moet het brilletje tegenwoordig af voor het betere plak-, knip- en leeswerk?? Als ik tijd heb zet ik zelf ook weer even wat op ons blog maar het is er nog niet van gekomen. Ik had Stef gevraagd of ik wat kelding online kan bestellen en bij hem laten afleveren dan kan hij het meenemen naar de vakantie. Dat is handiger, ik houd niet zo van winkelen voor kleding! En hier is echt niets te krijgen dus ik heb wel wat nodig! Ik ben trouwens gebeten door een slang tijdens het uitlaten van de honden. Gelukkig niet giftig, maar een heel zwart linkeronderbeen!! Ik zal het wel schrijven op ons blog en kijken of ik een fotootje kan nemen, het ziet er niet uit!