Vervolg nieuwjaar
Door: annelies
Blijf op de hoogte en volg Annelies
10 April 2011 | Sri Lanka, Colombo
Wat betreft nieuwjaar, ik krijg de indruk dat iedereen denkt dat het net zo’n gezellig feest is als ons oud- en nieuw. Niets is minder waar.
Dit nieuwjaar heeft te maken met de stand van de zon, het begin van de zuidwest moesson en het einde van de oogstperiode, voornamelijk rijst.
Op 13 april in de loop van de avond begint de periode tussen oud- en nieuw. Alles moet dan klaar zijn, er mag geen vuur meer gemaakt worden en iedereen wordt geacht tijdens deze periode niets te ondernemen. Nu is dat niet zo moeilijk je kunt uiteraard gewoon gaan slapen. Dan doorgaans vroeg in de ochtend begint het nieuwe jaar, de vader steekt vuurwerk af en de vrouw des huizes kookt in de nieuwe pan melk en die dient over te koken voor een gelukkig nieuwjaar, daarna maakt ze van deze melk kiri bath.
Vervolgens gaan de kinderen voor de ouders op de knieen, wordt er gezamenlijk gegeten en cadeautjes uitgedeeld. Op de tafel staat altijd een grote schaal met bananen en zoetigheden, één van de zoetigheden is vergelijkbaar met onze oliebollen, alleen veel vetter en alles wordt hier gebakken in kokosolie hetgeen een specifieke smaak geeft.
Daarna op familiebezoek, waar ook dezelfde dingen op tafel staan te wachten. Doorgaans krijg je er een kopje thee bij..
Werkgevers geven doorgaans ook iets extra’s aan hun personeel. Aruna geeft bijvoorbeeld de mensen die voor ons huis in het zuiden zorgen wat geld, en van zijn zus, voor wiens rijstvelden zij ook zorgen, krijgen ze meestal een nieuwe sari en sarong. Je dient ook iets te geven aan de krantenman, vuilnisman enz. Ze komen morgen en blijven net zolang voor de poort staan totdat ze geld krijgen.
Ik weet nog niet of er een nieuwjaarslunch is bij mijn schoonzus dit jaar. Mijn zwager heeft een aantal broers en een zus en het wisselt ieder jaar.
Tijdens de nieuwjaarslunch bij mijn schoonzus bijvoorbeeld komt iedereen op de afgesproken tijd. Buiten onder het balkon staat een groot vegetarisch buffet, iedereen schept zijn bordje vol, eet bordje leeg, brengt bordje naar de keuken en neemt een glas water dat daar gereed staat. Daarna nog een beetje social talk en dat was het dan.
Verder is het de gewoonte na het ontbijt bij je naaste buren een schaal te brengen met bananen en zoetigheid. Dat wordt erg makkelijk voor mij, aan de ene kant zijn de buren naar haar ouders en aan de andere kant is het huis nog niet bewoont, daar komen trouwens moslims en die vieren dit niet.
Het enige echt leuke van dit nieuwjaar zijn de spelletjes die georganiseerd worden met name voor de kinderen. Dat is een beetje vergelijkbaar met de spelletjes voor kinderen bij ons op koninginnedag. Gisteren toen ik naar het dorp ging, zag ik dat ze al druk aan het opbouwen waren op het grote grasveld hier vlakbij. Dit spelletjes gebeuren duurt tot zondag.
Maandag 18 april begint het normale leven weer, alhoewel de scholen vakantie hebben tot half mei.
Dit was een kleine toelichting op ons nieuwjaar, er zitten nog veel meer auspicious dingen aan vast, zoals het tijdstip waarop je weer aan het werk gaat, welke kleur je dan dient te dragen enz enz, maar dat vertel ik dan volgend jaar wel!
10 April 2011 - 08:31
Carline:
Leuk je uitleg Annelies, leuk om te lezen over de gewoontes in andere landen.
Groetjesss -
10 April 2011 - 09:09
Luigi & Cindy:
Maar waar is deze toegang dan precies, ik kan het even niet plaatsen? Is dat het weggetje waar je dan rechtsaf jullie straat in gaat? Aan de andere kan waar zeg maar dat winkeltje zit? Kun je trouwens discreet vragen of Aruna mijn sms heeft ontvangen? Ik heb namelijk geen antwoord, maar ik kijk zo ook nog wel even mijn UK nummer na. -
10 April 2011 - 18:29
Lenie,:
Weer eens wat anders dan dagenlang vuurwerk om je oren zoals hier in Holland. In het dorp waar wij wonen is het van oud op nieuw niet leuk, veel vandalisme.
Maak er een mooi feest van en stuur een paar foto's als de ingang klaar is.
Groetjes Lenie