toegangspoort en nieuwjaar
Door: annelies
Blijf op de hoogte en volg Annelies
07 April 2011 | Sri Lanka, Colombo
Cindy heeft net nieuwe fotoruimte voor me geregeld en ik was van plan foto’s te maken, maar helaas helaas de auspicious tijd is tien minuten over 6 in de ochtend. En dat is toch echt te vroeg voor mij, zeker omdat we deze week al een aantal malen om 5 en 6 uur opgestaan zijn in verband met Aruna zijn werk.
Al dit soort dingen wordt hier gedaan op een tijdstip bepaald door de monniken. Zij zijn ook aanwezig tijdens de ceremonie. Vermoedelijk krijgen de mensen ook melkrijst.
Aruna zegt altijd hier in Sri Lanka gaat niets op tijd, behalve als het auspicious is.
Volgende week vieren we hier op 13/14 april weer Singalees/Tamil nieuwjaar. Mensen zijn druk bezig met huizen schilderen en schoonmaken. Voor het nieuwe jaar dienen alle familieleden nieuwe kleren te krijgen, er moet een nieuwe pan gekocht worden om de eerste kiribath (melkrijst) van het nieuwe jaar in te koken en er wordt ongelooflijk veel zoetigheid klaargemaakt.
Vandaag in 2 supermarkten geweest, maar geen roomboter meer te krijgen. Wij zijn een arm land en de mensen klagen steen en been, dat ze door alle prijsverhogingen niet genoeg geld hebben voor het dagelijkse levensonderhoud, maar nu kun je in de winkelstraten over de hoofden lopen. Voor nieuwjaar vergeten ze alles, ze brengen desnoods hun gouden sieraden naar het pandjeshuis om alles voor nieuwjaar te kunnen kopen. Ze vergeten dat ze na het feest weer maanden moeten sparen om de sieraden terug te halen.
Dit hele gebeuren geschiedt ook op auspicious tijdstippen bepaald door de monniken. Deze tijden worden in de krant gepubliceerd.
Vanaf as maandag beginnen de kleine winkeltjes te sluiten, want iedereen gaat voor dit feest naar zijn/haar geboorteplaats. De grote supermarkten blijven hier altijd open, weliswaar met beperkte voorraad, want er is geen aanvoer.
07 April 2011 - 13:08
Luigi & Cindy:
Volgende keer wel foto's erop zetten hoor!! Je kunt er als het goed is nu 600 plaatsten dus ruimte zat :) -
07 April 2011 - 15:04
Marianne:
't Lijkt wel of je ook in ;n compound zit : twee wachten bij de poort die toestemming vragen of je bezoek er wel in mag!
Gezellig om weer een jaarwisseling mee te maken. Wat voor lekkers maken ze daar ? Vast geen oliebollen .
'n Gezellige tijd is het vast wel weer. Veel plezier!
Groetjes Mar -
07 April 2011 - 19:56
Erna:
Jammer, dat je geen foto's kan maken. Maar ik begrijp dat het wel héél vroeg is en ik leef met je mee.!!
Een gezellige jaarwisseling gewenst, wel zonder oliebollen.
Groetjes -
07 April 2011 - 21:04
Carline:
Jeetje dat is toch ook wat dat de mensen er alles voor over hebben om nieuwjaar te vieren. Je kan het jezelf gewoon iet voorstellen...........
Groetjesss -
08 April 2011 - 07:32
Anja Sivaguru:
wat fijn om weer wat te lezen wat er bij jullie gebeurd. door je informatie die ik net heb gelezen zal ik niet vergeten om 13 april een sms je te sturen naar mijn schoonfamilie. happy new year! gr anja en trouwe lezeres uit nederland.