overstromingen vervolg - Reisverslag uit Colombo, Sri Lanka van Annelies Abayasinghe-Rolff - WaarBenJij.nu overstromingen vervolg - Reisverslag uit Colombo, Sri Lanka van Annelies Abayasinghe-Rolff - WaarBenJij.nu

overstromingen vervolg

Door: annelies

Blijf op de hoogte en volg Annelies

08 Februari 2011 | Sri Lanka, Colombo

Hallo allemaal,

Misschien hebben sommigen van jullie het wel op het nieuws gehoord, dat helaas het noorden en oosten van ons land binnen enkele weken voor de tweede keer is getroffen door ernstige overstromingen. Het is afschuwelijk om te zien op het nieuws ’s avonds. Mensen staan soms tot hun schouders in het water.
Tot nu toe zijn er 1400 huizen onherstelbaar beschadigd, 13000 huizen ten dele, 20% van de rijstvelden is vernietigd en ook een deel van de groenten. De huizen worden niet alleen beschadigd door het water, maar ook door landverschuivingen. Er zijn inmiddels ook een aantal mensen verdronken.
Er zijn ca 1,2 miljoen mensen door het water uit hun huizen verdreven en wonen bij familie, in scholen of één van de 500 opvangkampen.

De landarbeiders en mensen werkzaam in de rijstmolens zitten ook zonder geld. Er kan nu al een maand niet gewerkt worden en hier geen vorstverlet of ww-uitkering. Niet werken betekent geen geld. De regering laat door het leger 3x per dag voedsel uitdelen en andere organisaties proberen te helpen met zeep enz.

De weersverwachting is dat de regen voorlopig nog zal aanhouden en de kans dat de schade nog groter wordt is erg groot. Bijvoorbeeld in Batticlo is in de maand januari even veel regen gevallen als normaal in een heel jaar. De 2 historische steden Anuradhnapura en Polonnaruwa zijn ook getroffen door de wateroverlast.

Het verhaal gaat dat de boeren de koeien laten verdrinken, er is nu immers geen gras voor ze om te eten en de boeren hebben geen geld voor ander voedsel.

De groenten is inmiddels voor de meeste mensen vrijwel onbetaalbaar geworden, dat is duidelijk merkbaar. Normaal moet ik bij mijn groentenstal in de rij staan, nu ben ik vaak de enige klant. . Hier in de omgeving rijdt het leger met trucks rond en verkoopt groenten tegen sterk gereduceerde prijzen gesponsord door de regering om de mensen te helpen, hetgeen ze door de groenten verkopers uiteraard niet in dank wordt afgenomen.. Als de truck in het dorp staat staan de mensen er voor in een lange rij in de regen of heel soms de bloedhete zon.

Ook hier in de omgeving regent het op het moment ontzettend veel en is het vrijwel de hele dag grijs, een enkele dag hebben we een zonnetje. Daarbij is het ook veel kouder dan normaal.Gelukkig hebben wij hier geen last van overstromingen, wij wonen niet dicht bij een rivier of meer. Soms als het heel erg tekeer gaat lopen de straten in Colombo wel onder.

Ongetwijfeld zal de rijst straks ook een stuk duurder worden, immers 20% van de oogst is mislukt, en dat is helemaal triest voor de arme mensen, want hier wordt 3x per dag rijst gegeten of producten gemaakt van rijst zoals hoppers, soms alleen met een schep sambal(niet de sambal die jullie eten maar zelf gemaakt van geraspte kokosnoot met bijv chillies erdoor, we hebben vele soorten sambal. Cindy mijn dochter is er gek op) . Gelukkig hebben wij en Aruna zijn zus onze eigen rijstvelden in het zuiden en daar hebben ze nu geen last van de wateroverlast. Aruna heeft afgelopen zondag samen met de chauffeur van zus nog 175 kg opgehaald voor de hele familie. Dat doen ze in de oude Toyata van mijn schoonzus, daar slopen ze de achterbank uit, want 175 kg rijst is heel veel volume. Dat klinkt in jullie oren waarschijnlijk als een enorme hoeveelheid, maar ik denk dat het binnen anderhalve maand op is. Met kerstmis hadden we nog 75 kg gehaald en dat is al sinds 2 weken helemaal op.
Ook heeft Aruna de man die voor ons huis in het zuiden zorgt opdracht gegeven wat groenten te gaan planten. Wij hebben wel allerlei soorten fruit en kokosnoten, maar heel weinig groenten in de tuin en er is plaats genoeg voor.

Groetjes

• 08 Februari 2011 - 13:08

Luigi & Cindy:

Potverdikkie zeg! Het was hier vanochtend ook weer op de televisie. Ik vraag me af hoe die familie het heeft waar wij die foto's naartoe gestuurd hebben bij die rivier waar we geraft hebben. Dat dorpje ligt aan de rivier ook nog eens! Misschien is het een goed idee een pakketje te sturen met wat dingetjes erin?

• 08 Februari 2011 - 20:40

Gré:

Wat erg alweer die overstromingen met zoveel vreselijke gevolgen! Het was bij ons ook al op het nieuws. Wat is het weer in de wereld toch van slag en wat erg dat de meeste arme mensen er weer onder moeten lijden!
    Groetjes.

• 16 Februari 2011 - 18:18

Marianne:

Wat 'n ellende met al die overstromingen! Nou is de boel hier ook wel erg nat_ ik kan nog sdteeds niet op 't landje werken vanwege het hoge grondwater_ maar bij jullie vergeleken valt het nog wel mee! Misschien kun je ook gaan zaaien en plantjes opkweken, worden we nog concurenten! Haha.
    Groetjes