Overstromingen - Reisverslag uit Colombo, Sri Lanka van Annelies Abayasinghe-Rolff - WaarBenJij.nu Overstromingen - Reisverslag uit Colombo, Sri Lanka van Annelies Abayasinghe-Rolff - WaarBenJij.nu

Overstromingen

Door: annelies

Blijf op de hoogte en volg Annelies

23 Januari 2011 | Sri Lanka, Colombo

Hoi allemaal,

Ik ben inmiddels weer een week terug na een onverwacht vervroegd verblijf in Nederland.
De baby bij Stef en Gab is 5 weken te vroeg geboren en ze hadden een helpende hand nodig. Aruna snel mijn ticket gewijzigd en voor het eerst sinds jaren was ik met oud-en nieuw in Nederland. De oliebollen en met name de appelbeignets smaakten voortreffelijk.
De nieuwe kleinzoon heet Jimi en het is een poppetje van nog geen 5 pond, oma heeft er uiteraard 2 weken van genoten. Uiteraard ook veel plezier gehad met de oudste Gio. Hij noemt mij geen oma maar Sri Lanka, mensen in de supermarkt stonden raar te kijken als hij luidkeels riep “Sri Lanka”.
Bij thuiskomst was ik wel enigszins uitgevloerd, maar we hebben een hele fijne tijd gehad met zijn allen..

Helaas is het hier tijdens mijn afwezigheid onvoorstelbaar slecht weer geweest. Het schijnt ongelooflijk koud geweest te zijn, in 60 jaar hebben we niet zulke lage temperaturen gehad. Dat is niet het ergste. Niet alleen in Australie zijn er ernstige overstromingen geweest, ook hier in het noorden en oosten van Sri Lanka, al lees je daar weinig over in de NL kranten. Eén miljoen mensen zijn dakloos geworden, een groot deel van de rijstvelden en groenten in dat gebied zijn verwoest.
De regering schat dat het 50 biljoen LKR (koers 100 eur = ca 15000 LKR) .gaat kosten om alles weer te herstellen. De groenten prijzen zijn in een tijd van 3 weken met 50% omhoog gegaan wegens de beperkte aanvoer. Dat is voor ons uiteraard niet een groot probleem, maar wel voor de mensen met een klein salaris, en daar zijn er hier zo veel van.
In de krant stond vandaag dat de mensen aanzienlijk minder groenten kopen, kochten ze vroeger een kilo dan kopen ze nu een pond. De verwachting is dat de prijzen zeker tot april zo hoog zullen blijven. Inmiddels heeft de regering aan een aantal internationale organisaties hulp gevraagd Men noemt het hier de binnenlandse tsunami.

Mijn aanloop poes was erg blij me weer te zien. De eerste dag na thuiskomst gaf Aruna, die altijd als eerste opstaat, hem ’s morgens eten en vergat de deur met kippengaas te sluiten. De poes hoorde mij opstaan, vergat helemaal zijn eten en kwam met een bloedgang naar binnen rennen. Wij hebben voor alle deuren en ramen een soort gevangenis ijzerwerk en dat van de voordeur heb ik dicht gemaakt met kippengaas, want de poes mag niet naar binnen. Tot op heden heeft hij niet ontdekt dat hij ook door de ramen binnen kan komen. Yzerwerk is nodig zeggen ze hier in verband met inbraak. Ik heb overal lange dichte vitrages, dus van binnenuit zie je er gelukkig niets van.
Inmiddels hebben we nu tijdelijk 2 poezen. Gisteren zat ik in de tuin en in eens kwamen er 2 hele kleine poesjes aangedribbeld.Ik vermoed dat iemand zijn jonge katjes bij mij heeft gedropt. Gisteren ben ik super sterk geweest en heb ze geen eten gegeven, want in principe vinden wij 1 kat genoeg. Met Aruna besproken dat ik ze vandaag op zou pakken en een stuk verder zou neerzetten. Gelukkig was er vanochtend nog maar eentje. Poes opgepakt en een heel eind verder weer neergezet…..ja,ja de poes was nog sneller terug in de tuin dan ik. Deze actie een aantal malen herhaald, tot vreugde van de bouwvakkers die in de straat aan het werk zijn. Toen bedacht oke ik geef je geen eten dan ga je van zelf wel weg.
Maar ja zit je de krant te lezen gaat hij heel lief op je voeten liggen en dus ben ik vanavond bezweken en heb hem maar eten gegeven. Aan Aruna nu maar de taak als hij terug is hem in de auto te zetten en weg te brengen oftewel ergens uit de auto zetten (of hij het kan en dat betwijfel ik ten zeerste). Je hebt hier geen asiel waar je dit soort beesten naar toe kunt brengen en het stikt van de loslopende katten. Veel mensen leggen ’s avonds rijst buiten op een oude krant voor zwerfhonden en katten. Ik wil dit beslist niet want dat is vragen om ratten. Bovendien is mijn poes inmiddels al verpest, hij eet geen rijst alleen maar whiskas en vis. Kortom ik vermoed dat we vanaf heden 2 poezen zullen hebben. . Het moet nu wel ophouden anders heb ik straks een poezen pension!!!!

• 23 Januari 2011 - 14:41

Luigi & Cindy:

Wat een leuke foto van Jimi! Heel raar hoor, ik had het al gezegd, maar hier lezen of horen we niets over die overstromingen. Alleen dat Sri Lanka vorig jaar een record hoeveelheid thee heeft uitgevoerd!! Maandag maken we direct ook maar even een afspraak bij de "GP" (huisarts) om toch nog eens beter te kijken naar de vaccinaties voor Namibie. We hebben wel die cocktail en hepatitis maar niet die meningitis en die andere die jij zei. En dan doen we ook direct de gele koorts. De malariepillen neemt Luigi mee uit Italie als hij daar over twee weken is want dat is namelijk veel goedkoper dan hier! Had je me trouwens nog van die tuitertjes opgestuurd uit Nederland?

• 23 Januari 2011 - 14:51

Gré:

Annelies, leuk die foto weer te zien van Jimi, alleen gaf deze foto een virus melding bij ons. Ik zal weer een nieuwe mai maken met foto van Janne, want ik denk niet dat je dat hebt ontvangen. Erg hoor die overstroming, het stond overigens wel bij ons in de krant. Sterkt met de katten, wij balen van die haarballen in Haarlem! Hans pept ervan en heeft loopogen. Bij jou blijven ze gelukkig wel buiten!

• 23 Januari 2011 - 22:02

Erna:

Leuke foto en wat een haar heeft hij!
    Hebben jullie ook last van het hoge water, of zitten jullie hoog genoeg?
    Er heeft hierover vorige week iets in de krant gestaan, maar ja,waar, daar had ik geen idee van.
    En wat de poezen betreft, daar wens ik je veel wijsheid mee. Het is heel zielig, voor de poezen, maar je kan ze niet allemaal in huis nemen. Straks moeten jullie buiten slapen! Haha!
    Groetjes

• 24 Januari 2011 - 04:46

Anneke,Thed Brouwer:

Januari is nog niet eens voorbij en jullie hebben al zo veel beleefd!
    Over de halve wereld reizen, tsunami
    meemaken en dan ook nog een spontaan dierenpark in en om je huis.
    Het allerbelangrijkste is natuurlijk de geboorte van Jimi! Hoe is het intussen met Gaby? Onze felicitaties aan alle familieleden !
    Groeten !

• 24 Januari 2011 - 09:53

Lenie:

Wat leuk een klein kind erbij, een mooi manneke op de foto.
    Wij hopen tussen nu en drie weken ook opa en ama te worden van ons derde kleinkind.
    Het klopt dat je weinig leest over de oversromingen die jullie land treffen ook in andere landen waar overstromingen zijn hoor je weinig van alleen Australië komt regelmatig in het nieuws.
    Maar wij denken aan jullie!
    Groetjes Lenie

• 24 Januari 2011 - 18:49

Marianne:

Leuke foto's van de kids ,Annelies. Maar Jimi ziet er nu alweer wat anders uit hoor!'t Verandert zo snel!
    De wereld is wel vreemd aan het doen met alle barre weersomstandigheden hè! 'k Had het trouwens wel gelezen.
    Je koffer zat zeker weer overvol, zodat de spulletjes er niet meer in pasten?'k Bewaar 't wel voor je!
    Groetjes

• 10 Maart 2011 - 13:30

Carline:

Nou dat zal wat voor mij zijn met die katten, heb er nl zelf 3, had er 4 haha....wil heel graag een Main Coon maar dan moeten eerst die andere zijn overleden want dat kan ik ze niet aan doen. Ze zijn nu 11, 12 en 13 jaar dus nog ff......