Dit is ook Sri Lanka - Reisverslag uit Colombo, Sri Lanka van Annelies Abayasinghe-Rolff - WaarBenJij.nu Dit is ook Sri Lanka - Reisverslag uit Colombo, Sri Lanka van Annelies Abayasinghe-Rolff - WaarBenJij.nu

Dit is ook Sri Lanka

Door: annelies

Blijf op de hoogte en volg Annelies

03 September 2010 | Sri Lanka, Colombo

Dit is ook Sri Lanka!

Zo af en toe ga ik op bezoek bij mijn buurmeisjes uit ons eerste huis in Pelawatte. Kinderen vinden het altijd heerlijk als ik kom. Toen ik er nog woonde kwam de kleinste, toen een jaar of 3, altijd bij mij lunchen, bruinbrood met smeerkaas of leverpastei uit Nederland en een pakje melk. Ze weet het nog steeds en zegt vaak tegen haar moeder “auntie zegt bruin brood is veel gezonder dan wit brood” (speciaal hier in Sri Lanka want in witbrood stoppen ze hier suiker). Als ik wel eens niet thuis was met de lunch was ze altijd zeer boos, weigerde te eten wat haar moeder haar gaf en kwam zodra ik terugkwam naar boven om alsnog haar bruin brood te eten.

Als ik er naar toe ga neem ik altijd van de “dure” bakker een bananenbrood, cake met bananen erin, en iets anders lekkers mee. Dit zijn dingen die ze nooit krijgen, veel te duur.
Gelukkig gaat het ze financieel weer iets beter, maar ze moeten elke roepie drie keer omdraaien voor ze hem uitgeven. Eén van de redenen is, dat vrijwel alle kinderen hier na schooltijd naar extra lessen gaan, de zogenaamde tuition classes, en dat kost de ouders handen vol geld. Het schoolsysteem is hier heel anders dan in Nederland.
Kinderen blijven nooit zitten, gaan ieder jaar automatisch naar de volgende groep, ook al hebben ze allemaal onvoldoendes op het rapport. In groep elf doen ze hun O/L level examen, als ze dat halen met goede cijfers kunnen ze verder naar het A/L level en anders is het einde verhaal en moeten ze gaan werken. Uiteraard ook als ze het helemaal niet halen en dat percentage ligt heel erg hoog.

Maar dit even terzijde. Het verhaal gaat eigenlijk over mijn oude overburen. Tot mijn stomme verbazing stond er een dure jeep in de tuin en had de schoonzoon weer een nieuwe driewieler/tuktuk. Toen ik er nog woonde, hadden ze geen nagel om hun kontje te krabben. Regelmatig werd water en stroom afgesloten, hetgeen voor de man geen probleem was, want zodra ze weg waren, sloot hij het zelf wel weer illegaal aan. Ook konden ze op een bepaald moment hun hypotheek niet meer betalen, ze vroegen me zelfs om een lening, wat ik uiteraard niet heb gedaan. En nu de dure jeep……. maar de meiden hielpen me heel snel uit de droom. ’s Nachts gaat vader op stap om op plaatsen waar aan de weggewerkt wordt vaten teer te pikken en deze vaten verkopen ze de volgende dag aan een ander project!!!!
Nu was het altijd al een asociaal gezin, regelmatig gingen ze elkaar met de bezems te lijf en één keer heeft een zoon alle ruiten in staan gooien, tot vermaak van alle buren overigens die er rustig naar gingen staan kijken. Ik had het beste uitzicht, want ik woonde 1 hoog recht tegenover ze.
Ik hoor nu iedereen mompelen doet de politie er niets aan als het zo algemeen bekend is…..tja de politie is hier niet ongevoelig voor steekpenningen!

Verder voor een ieder die gevraagd heeft hoe het gaat met de 3 drieling bij het leger des heils. Erg goed, ze zijn nu 6 maanden, groeien als kool en de twee meisjes kruipen als een gek. Vorig week vrijdag waren we er eentje kwijt, zien we ineens een klein koppie onder één van de bedden vandaan komen. Ik heb geen idee hoe lang ze nog bij het leger des heils blijven, de moeder houdt ze in elk geval zelf. Vermoedelijk zit de vader in de gevangenis.

Tot slot Aruna heeft als nog zijn visum voor Schotland gekregen, helaas zijn we nu allang terug van vakantie. Maar goed in ieder geval het stempel geweigerd uit zijn paspoort.
Een reisje naar Schotland zal er niet meer in zitten, want Luigi en Cindy verhuizen over niet al te lange tijd naar Namibië. Uiteraard willen we ze daar zeker gaan bezoeken, ik ben nog nooit in Afrika geweest, dus gaan we tzt wel weer een nieuwe visum procedure starten!!!! Maar eerst komen ze volgende maand naar Sri Lanka en daar verheugen wij ons erg op.

Ik snap trouwens niet hoe ze aan de temperaturen komen in Sri Lanka op deze site, het is hier zelden 21°, doorgaans tussen de 28 en 30, met weinig verschil tussen de dag- en nacht temperatuur.

PS : Wat betreft de reactie van Theo/Habaranar, volgens onze gegevens mag iedereen ook toeristen naar Jaffna reizen op het moment. Ik ben hier residence dus voor mij uiteraard totaal geen probleem.

• 03 September 2010 - 13:27

Gelukkig kan de familie van Luigi geen Nederlands lezen want die weten uiteraard nog niets van Namibie... Dat zal wel weer een hele toestand worden! Je moet weer eens wat foto's op de site zetten ook.

• 03 September 2010 - 13:36

Lenie:

Hoi Annelies,

Wat een leuke verhalen om te lezen ook al is het allemaal niet wat je zou willen het is ook Sri Lanka
    Maar zo tussen de regels door lees ik dat het met jullie allemaal goed gaat en dat jullie je nog niet vervelen.
    Als je nog eens een foto van de drieling kunt maken zou mooi zijn maar alleen als de moeder het goed vind.

Groetjes van Lenie

• 03 September 2010 - 16:15

Gré Van De Water:

Leuk dat je ons op de hoogte houdt van je wel en wee...een groet vam Gré.

• 03 September 2010 - 20:02

Erna:

Leuk verhaal weer, over het "gewone leven"
    Wat een ondernemende dochter heb je toch.
    Ik zou maar vast de procedure starten, wat het visum betreft! Je wet maar nooit.
    Groetjes

• 04 September 2010 - 05:05

Hennie Schmidt:

Nou ik heb je verhaal weer gelezen hoor.Heel leuk dat je ons zo mee laat genieten in je belevenisen.Ik ga hem weer uitprinten dan kunnen de medebewoners ook je mail lezen.DE GROETJES VAN ONS ALLEMAAL HOOR.

• 06 September 2010 - 07:25

Yvonne ( Je Nicht ):

Hoi Anneleies en Aruna. Ik geniet van je reisverslagen.Wat een leuke manier om zo van je familie op de hoogte te blijven en lezen wat er allemaal in Sri Lanka gebeurd. Het lijkt mij daar erg mooi maar ook arm. Wat een mooi werk verricht je daar. Biten mijn werk als Z-verpleegkundige doe ik ook vrijwilligers werk door met een organisatie met ze op vakantie te gaan. Zo ben ik nu al twee keer in Egypte geweest. Ik heb ook even op Cindy's site gekeken. Tjee wat lijkt ze op jou. Nu ik spreek je snel weer. Groetjes aan Aruna ( leuke man trouwens ) dikke kus je nicht uit Nederland