regen
Door: annelies
Blijf op de hoogte en volg Annelies
23 Mei 2010 | Sri Lanka, Colombo
Morgen begint hier de Vesak week, de poya dag(volle maan) van mei. Ik vind dit het leukste feest van het jaar hier in Sri Lanka.
Met Vesak vieren we de geboorte, verlichting en dood van Boeddha, het is een lichtjesfeest.
Overal worden grote “pandols” opgebouwd. Dit zijn hele grote panelen met afbeeldingen uit het leven van Boeddha verlicht met duizenden kleine lampjes, een deel van de panelen kan draaien. Deze panelen worden bevestigd aan een constructie van boomstammen aan elkaar gebonden met touwen. Ook in ons dorp op het busstation hebben ze een hele grote neergezet. Verder staan er in het centrum van Colombo de prachtigste lampionen, het zijn hele kunstwerken, vaak wel een meter breed en ook een meter hoog.. Ook de mensen uit de gevangenis van Colombo maken een aantal van deze lampionen. Een aardig verzetje voor ze, want de gevangenissen hier zijn beslist geen hotels zoals in Nederland. Daar tussen door staan dan allerlei kraampjes met etenswaren enz. De huizen worden versierd met kleine lampionen en kerstboomlichtjes en uiteraard de boeddhistische vlag.
In veel gezinnen worden de lampionen zelfgemaakt. Mensen met enig verstand van elektra kunnen deze dagen beter hun ogen sluiten, want de snoeren worden op de meest “kunstzinnige” manieren aan elkaar gekoppeld. Op 27 en 28 mei as zetten we dan ook vetpotjes buiten, kleine aardewerken schaaltjes met olie en een lontje. In vele straten zetten de mensen ook vetpotjes op straat, gemonteerd op een stuk van een bananenboom met ijzerdraad.
Er wordt gratis eten uit gedeeld aan de arme mensen klaargemaakt door de buurtbewoners. Ook in ons dorp hebben we een aantal van deze plekken waar de mensen een gratis lunch of diner kunnen krijgen, doorgaans staan er lange rijen met hun bordjes in de hand.
De winkels zijn vanaf 27 mei vrijwel allemaal gesloten, behalve de hele grote supermarkten, die zijn altijd open. Vanaf morgen kunnen we geen vers vlees en alcohol meer kopen tot volgende week maandag. Ik weet niet of er wel vis verkocht wordt. Ik ben gek op vis, maar niet als ik het zelf klaar moet maken. We hebben hier helaas geen viswinkel met gebakken scholfilet, of schoongemaakte slibtongetjes. Hier koop je de vis zoals hij uit het water is gekomen, ze hakken alleen op verzoek de kop eraf. Een enkel keer maak ik wel eens een gerecht klaar met garnalen, maar ik prefereer het als het klaargemaakt wordt door de bediende van mijn schoonzus. Soms maakt ze ook voor ons en brengt Aruna het mee.
Ook in de grote toeristen hotels wordt in principe geen alcohol geschonken. Sommige hotels zijn wel bereid iets op de kamer te brengen, maar in het openbaar mag er beslist niet gedronken worden, dus geen glaasje wijn bij het avondeten. De all-inclusive hotels vinden dit soort dingen geweldig, daar wordt beslist geen druppel geschonken.
Uiteraard liggen mijn lampionen al klaar om opgehangen te worden. We hangen ook kerstlampjes buiten, maar op een degelijke hollandsche manier, geen stekkers buiten in de regen, de snoeren door een ventilatieopening en binnen in het stopcontact. En natuurlijk heb ik ook vetpotjes, dat vind ik het leukste van alles, ’s avonds in het donker al die brandende potjes. Nu alleen maar hopen dat tegen die tijd de regen over is.
Het regent hier nog steeds, niet zo hevig meer als in het begin van de week, maar toch iedere dag een fikse hoeveelheid. Het leidt ook wel tot aardige taferelen (zie foto). Een bruid en bruidegom die per bootje naar de trouwlocatie worden vervoerd, minder grappig een lijkkist op een bootje door de straten. Helaas zitten er vele mensen op dit moment in grote problemen, omdat hun huis onder water staat. Er zijn inmiddels ook een aantal doden gevallen door de wateroverlast.
Tot slot de drieling bij het leger des heils groeit als kool, alleen 1 meisje blijft nog een beetje klein, maar de andere twee kijken je met heldere oogjes uit dikke kopjes aan..
23 Mei 2010 - 11:19
Ik vind dat je meer foto's op de site moet plaatsen hoor! Wonder boven wonder dit weekend dan wel lekker weer in Schotland, zo waar 20 graden met zon!! Dan slaan de mensen hier ook direct door hoor: ze lopen bijna in zwemgoed buiten! Klinkt gezellig dat Vesak gebeuren! Grappig dat er bij jullie dan geen alcohol te krijgen is. Hier in Schotland gaat er geen feestje voorbij zonder uitbundige hoeveelheden bier en whisky!! Ik bel je morgen! -
23 Mei 2010 - 16:32
Gré:
Ik lees dat je morgen de 24e? jarig ben en wil je hartelijk feliciteren!
Wat een feest, ook dat lichtjesfeest! Veel plezier met alle festiviteiten! Ook in Nederland is het met de Pinkster lekker weer deze keer! Sterkte met alle regen! -
23 Mei 2010 - 22:14
Erna:
Dat lijkt me heel gezellig, al die lichtjes!En nu maar hopen, dat de regen geen spelbreker is. Hier is het ook feest. In Jisp wordt Pinksteren, heel uitgebreid gevierd. Het wordt ze met de paplepel al ingegoten. Het lijkt hier wel de Kalverstraat, zo druk.En dat van zaterdag tot woensdagochtend. In de Zaanstreek hebben we ook Pinkster 3 Op die dag wordt "gevierd, herdacht" dat we de Spanjaarden hebben verjaagd! En woensdag ligt heel Jisp zo ongeveer plat.
Alvast gefeliciteerd met je verjaardag.
Groetjes Douwe en Erna -
26 Mei 2010 - 08:42
Maaike:
Lieve Annelies,
Nog van herte gefeliciteerd met je verjaardag!
Ik kon je niet eerder mailen om je te feliciteren, de pc thuis is kapot. Mail je nu dit even vanaf het werk.
Heb je een fijne dag gehad?
Alle goeds voor het nieuwe jaar!
Groetjes Maaike